Modulación de vías de señalización celular que controlan el metabolismo energético por compuestos bioactivos presentes en soja y té verdeImplicaciones para la prevención del síndrome metabólico

  1. Gonzalo Benito, Hugo
Zuzendaria:
  1. Manuel Portero Otin Zuzendaria
  2. Jordi Boada Pallàs Zuzendaria

Defentsa unibertsitatea: Universitat de Lleida

Fecha de defensa: 2012(e)ko ekaina-(a)k 15

Epaimahaia:
  1. Jordi Bermúdez Mas Presidentea
  2. José Carlos Enrique Serrano Casasola Idazkaria
  3. Alberto Eugenio Espinel González Kidea

Mota: Tesia

Teseo: 326449 DIALNET lock_openTDX editor

Laburpena

L’estil de vida que durant les últimes dècades s’està imposant a la nostra societat afavoreix el desequilibri del balanç energètic i en conseqüència l’aparició de la síndrome metabòlica, amb les implicacions que suposa no només en salut pública sinó també a nivell socioeconòmic. Malgrat que existeixen treballs que evidencien afectes beneficiosos sobre paràmetres de la síndrome metabòlica atribuïts al consum de soja i te verd, les vies moleculars d’actuació dels seus principals biocompostos no han estat encara totalment caracteritzades. En aquesta tesi s’ha descrit que les vies d’actuació i els mecanismes en els que participen les isoflavones genisteïna, daidzeïna i el seu metabòlit equol, contribuirien a una millora de la hiperglucèmia, la hiperlipidèmia, la inflamació i l’esteatosi hepàtica, importants components de la fisiopatologia de la síndrome metabòlica en humans. Per altra banda, s’ha demostrat que la principal catequina del te verd, el gal•lat d’epigal•locatequina, actua mitjançant la seva autooxidació, com a senyalitzador cel•lular, induint un desacoblament mitocondrial compensat per un augment de l’activació d’AMPK. Aquestes troballes contribueixen a una descripció dels mecanismes d’acció que podrien explicar els efectes beneficiosos sobre les alteracions del metabolisme energètic associats al consum de soja i te verd.