Dissecting genetic changes on wheat adaptation, yield formation and grain quality in mediterranean environments

  1. SUBIRÀ FILLOL, JOAN
Dirigida por:
  1. Conxita Royo Calpe Director/a
  2. Fanny Alvaro Sánchez Director/a

Universidad de defensa: Universitat de Lleida

Fecha de defensa: 30 de mayo de 2017

Tribunal:
  1. José Ignacio Cubero Salmerón Presidente/a
  2. Antonio Michelena Bárcena Secretario/a
  3. Miguel Sánchez García Vocal

Tipo: Tesis

Teseo: 531541 DIALNET lock_openTDX editor

Resumen

CATALÀ L’objectiu de la present Tesi Doctoral ha estat contribuir al coneixement existent sobre la formació del rendiment en blat i la qualitat del gra, així com l’efecte que les variables ambientals exerceixen sobre ambdós. Per això, es va analitzar una sèrie històrica formada per 24 genotips de blat dur, representatius dels cultivats a España i Itàlia al llarg del segle passat, i una col·lecció de 20 varietats de blat fariner escollides entre les més cultivades a España durant les últimes dècades i representatives dels 4 grups de qualitat industrial. Es va estudiar l’efecte de l’al·lel enanitzant Rht-B1b sobre la biomassa aèria i radicular i les seves conseqüències sobre la formació del rendiment, els canvis causats per la millora genètica en la qualitat del gra i els patrons d’adaptació (interacció Genotip x Ambient), així com l’efecte de les variables meteorològiques sobre el rendiment, els seus components i la qualitat. CASTELLÀ El objetivo de la presente Tesis Doctoral fue contribuir al conocimiento existente sobre la formación del rendimiento en trigo y la calidad del grano, así como del efecto que las variables ambientales ejercen sobre ambos. Para ello se utilizó una serie histórica formada por 24 genotipos de trigo duro, representativos de los cultivados en España e Italia a lo largo del pasado siglo, y una colección de 20 variedades trigo harinero escogidas entre las más cultivadas en España en las últimas décadas y representativas de los 4 grupos de calidad industrial. Se estudió el efecto del alelo enanizante Rht-B1b sobre la biomasa aérea y radicular y sus consecuencias sobre la formación del rendimiento, los cambios causados por la mejora genética en la calidad del grano y los patrones de adaptación (interacción Genotipo x Ambiente), así como el efecto de las variables meteorológicas sobre el rendimiento, sus componentes y la calidad. ANGLÈS The objective of this Doctoral Thesis was to contribute to the existing knowledge of yield and grain quality formation, as well as the effect that the meteorological variables exert on them. For this, an historical series of 24 durum wheat genotypes was used, being all of them representative of those used in Spain and Italy during the last century. Moreover, a set of 20 bread wheat varieties was selected among the most cultivated in Spain during the last decades, which were representative of the four industrial quality groups. The effect of the Rht-B1b dwarfing allele on aerial and root biomass and its consequences on yield formation was assessed. Plant breeding effects on grain quality and adaptation patterns (Genotype x Environment interaction) and the effect of meteorological variables on yield, yield components and quality was also studied.