Cinéticas de formación de hidroximetilfurfural en concentrado de zumo de pera almacenado a diferentes temperaturas

  1. A. Ibarz 1
  2. T. Casero 1
  3. R. Miguelsanz 1
  4. J. Pagan 1
  1. 1 Departamento de Tecnología de Alimentos (ETSI) Agrónomos de Lérida
Revista:
Alimentaria: Revista de tecnología e higiene de los alimentos

ISSN: 0300-5755

Año de publicación: 1989

Número: 199

Páginas: 81-84

Tipo: Artículo

Otras publicaciones en: Alimentaria: Revista de tecnología e higiene de los alimentos

Resumen

In the present work the cinetics of formation of Hidroxymethylfurfural (HMF) on concentrate pear juice of 70,4º Brix stored at different temperatures are studied. Two cinetical models of reaction, autocatalitics of second orden one of them and first order, are essayed, reaching similar results applying both models. At low temperatures (4ºC) the formation of HMF is almost inappreciable during all time of storing.